Solne terapije

Ali lahko ima solna terapija negativne učinke na telo?
Solna terapija je popolnoma varna in klinično preizkušena metoda, ki nima škodljivih učinkov na telo, saj ne vsebuje nobenih kemičnih sestavin, ki bi mu škodovale.
Komu je namenjena solna terapija?
Primerna je za odrasle in otroke od šestega meseca naprej. Vsem, ki imajo težave z dihali ali kožo, kot tudi tistim, ki si želijo sprostitve po napornem dnevu. Prav tako pa se solne terapije lahko uporabljajo tudi v preventivne namene pred virusnimi obolenji in bakterijskimi okužbami.
Solne terapije niso primerne za ljudi:
z okužbami pri katerih nastopa vročina, z rakavimi obolenji, ki imajo oz. so imeli tuberkulozo,
s srčnim popuščanjem, ki imajo previsok krvni pritisk, ki ni reguliran z zdravili, nosečnice.
Kaj pravzaprav so solne terapije in komu so namenjene?
Solna terapija, imenovana tudi haloterapija, je naravna in priznana metoda lajšanja ali odpravljanja številnih bolezni dihal in se izvaja v ugodni atmosferi solnih sob. Koncentracija aerosola soli v zraku, ki jo ustvarimo z medicinsko napravo( halogeneratorjem IIRIS), je podobna klimi ob morju in ima pozitiven učinek na telo. Deluje protivnetno, redči sluz, lajša izkašljevanje, sprošča mišice dihalnih poti, pomaga pri boljši prehodnosti in njihovem samoočiščenju. Pozitivni učinki solnih terapij se kažejo v izboljšanju pljučne funkcije, okrepi se imunski sistem, zmanjšajo pa se tudi izostanki iz vrtca in šole.

Terapije so namenjene vsem starostnim skupinam, predvsem pa se priporočajo za lajšanje težav vsem tistim, ki jih mučijo težave kot so: astma, bronhitis, kronična obstruktivna pljučna bolezen, vnetje manjših dihalnih poti, gripa, vnetje žrela, angina, vnetje grla, alergije, vnetja ušes, vnetje sluznice obnosnih votlin, viroze, ekcemi in dermatitis. Solne sobe ugodno vplivajo tudi pri kroničnem stresu, utrujenosti, slabem spanju, smrčanju, pri mišičnih obolenjih in bolečinah v sklepih. Priporočajo se tudi športnikom, ker povečujejo fizično sposobnost in vzdržljivost ter pomagajo pri učinkovitejšem sproščanju mišičevja, ter pevcem pred nastopom in po njem, seveda pa tudi poslovnim ljudem za sprostitev po napornem dnevu.
Zakaj priporočamo obisk solnih sob tudi otrokom?
Otroci polovico svojega časa preživijo v vrtcih in šolah, kjer so izpostavljeni mnogim tveganjem za bolezni dihal, virusnim in bakterijskim okužbam ter drugim nalezljivim boleznim. Zaradi tega še posebej potrebujejo pomoč pri lajšanju ali preprečevanju okužb, saj so zaradi slabše oz. še ne popolnoma razvitega obrambnega sistema bolj dovzetni za tovrstna obolenja. Priporočamo jih predvsem zato, ker redni preventivni obiski v solni sobi zmanjšajo pojavnost obolenj do dvakrat. Krepijo otrokov imunski sistem, delujejo protivnetno in odpravljajo učinke, ki so jih na mladem organizmu pustili antibiotiki.
Kako in kje poteka takšna terapija za otroka? Je treba solne terapije večkrat ponoviti, da je dosežen njihov učinek?
Otroška solna terapija poteka v atmosferi solne sobe, kjer so stene in strop obdani z morsko soljo, na tleh pa je debela plast večjih kristalov soli, primernih za igro. V njej so nameščena igrala, da se otroci počutijo kot v velikem peskovniku. Seveda ne manjka igrač, za boljše vzdušje pa poskrbimo z otroško glasbo in barvno razsvetljavo. Otroci skozi igro vdihavajo fine mikrodelce aerosola soli, ki se prenesejo na najmanjše dele bronhijev v pljučih kot tudi na druge dele dihalnih poti, kot so sinusi in nosna ter ustna votlina. Delci soli delujejo kot antibakterijsko sredstvo, redčijo sluz, ki se ob raznih vnetjih začne čezmerno nabirati v dihalnih poteh, ionizirajo zrak in ga napolnijo z elementi, dragocenimi za otrokovo zdravje.Da lahko dosežemo celo do 90-odstotno uspešnost solnih terapij, jih je treba opravljati vsak drugi ali tretji dan v ciklu od 10 do 15 ali več terapij.